2015. október 27., kedd

Pozitív kisugárzás




Erről beszélt az elfekvőben, félig vakon, de nem is kellett semmit látnia, mert befelé nézett. Arra kérték, írjon az iskolájának száz éves jubileumára készülő könyvbe. Írjon az emlékeiről. Nehéz nyolcvanegy évesen,  "sort sor alá tapogatva" írni, mert ha a szeme világa elveszett is, az iskola szellemének pozitív kisugárzását máig érzi, és az érzés forrását akarja leírni, azt a harmincnégy évig tartó munkát, amelyet az ő édesapja végzett ebben az iskolában mint tanár, később mint megbízott igazgató, egészen haláláig, 1946-ig. Utána következett az ő harminchárom éve, megszakítás nélkül, ugyanitt. Kitartóan és elkötelezetten folytatta előde munkáját.  
Emlékszik, hogy kezdő tanárként milyen feszülten lépett be a tanterembe. A tanítványai ekkor öt-hat évvel voltak fiatalabbak nála. Írta, vagyis diktálta, hogy mennyire szorongott: "vajon sikerül-e kellő tekintélyt szereznem..."  Később kialakult a rend. "Tanulóink érezték a tanári karból áradó diákcentrikusságot, tanáraink pedig építhettek a diákok zömének fegyelmezettségére, a tanári munka megbecsülésére."
 Úgy tűnik, hivatalos, némiképpen értéküket vesztett szavakat ró az emlékezet falára az idős pedagógus. Pedig nem így van. Aki az egész életét önfegyelemmel élte, joggal várhatja el a fiatalabb társaitól, gyerekeitől vagy tanítványaitól ugyanezt. Alapja nem parancs, hanem bizalom, őszinte emberi kapcsolat volt, amelyet a szeretet táplált.
Az iskolai órák után, otthon lazult a fegyelem, de a tökéletesség igényéről nem mondott le. A rend és a szabályok másnap reggelig az iskolában várakoztak.

4 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Én is igy kezdtem, Klári... Pár évvel fiatalabban, mint negyedikeseim. A tekintélyt én sem éreztem "vaknak", inkább kölcsönös bizalmon alapulónak, még Algériában is...
Megindító megemlékezés édesapádról.

klaribodo írta...

Rózsa, szólhatna ez bármelyik elhivatott pedagógusról, akinek a tekintélye önmagába vetett hitéből és emberszeretetéből jön létre.

Algéria kemény iskola lehetetett, hogy át tudtad törni a tőlünk idegen kultúra falait.

Rozsa T. (alias flora) írta...

Főleg oroszt tanítani arab gyerekeknek!

Azt hiszem, a lényeg, hogy érezzék a tanítványaink, hogy szeretjük őket és érdekelnek bennünket...
S hogy szeretjük, amit csinálunk, nem büntetés.

klaribodo írta...

Lehet így is. Ebből lesz a fegyelem a rokonszenv útjain.