2015. szeptember 17., csütörtök

Nehéz megszólalni



Ilyen tudományos, kulturált, sokoldalú megközelítésben, ahogy Mick írt a zenéről, nemhogy hozzászólni, hanem boncolgatni sem lehet másképpen a témát. Megszólalni a hang, a ritmus, a dallam és a harmónia jegyében lehetetlen. Ezekről csak muzsikálni lehetne, ha zeneszerzőnek született volna a blogíró.
Muszáj lenne részeire bontani, szubjektív élményekre hivatkozni, kiemelni a legemlékezetesebb zenéket. Megvallom, mégse szívesen tenném. Úgy érzem, nem tartozik másra, ki hol helyezi el magát a világegyetemben, akár egy európai klasszikus mű, akár egy mongol marinhúr,  akár egy joruba dobszóló, akár a népszerű sláger hangjainak segítségével.

Az előadóművész más kategória. Esetleg megemlítenék egy japán hölgyet, aki úgy adta elő Mozart zongoraversenyét, hogy a zongora és a zenekar egyenrangú beszélgetőtársak voltak, (persze, így írta meg Mozat), csakhogy a hölgy felette volt az egésznek, a megszólaltató valamiképpen teremtővé vált az előadásban. Karmesterek, hegedűsök is keltettek bennem ilyen benyomást. Nem sokan. Egy néger jazz-zenész például a lét kérdéseit feszegette, amikor azt mondta: "Ha feketének születtél volna, soha nem akarnál más lenni." Ehhez az éppen előadott mű is kellett, hogy úgy hangozzék, ahogy én értettem.  

Van valami még, amit megfigyeltem, és estleg szólni lehet róla. Ez pedig a zenemű - bármelyik műnemben szóljon is - időről időre másképpen hat. Mondhatnám, együtt fejlődik, változik az emberrel. Vagyis fordítva.
 Van olyan zenemű is, amely az évek folyamán veszített az ünnepélyességéből, kiürült. És ez nem a szovjet himnusz! Olyan mű is van, amelyik megszépült. Több tartalom rakódott rá a meg-megismétlődő emlékezéstől.

Lehetne most a legkedvesebb zeneszerzőmről, a nekem legtöbbet és minduntalan új pszichés régiókat megmozgató zenékről írni, vagy bizonyos zeneszámok egyszeri pillanatokkal összekapcsolódó jeleneteit felidézni. Csábít a mesélőkedv, de ellenállok. A zene mindenkié. Hagyok helyet másnak is.

8 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Kár, hogy ellenálltál a csábításnak! Jó lett volna olvasni (majdnem azt írtam: hallani...)! Mindig érdekes, ki hogy fogalmazza meg ezt az "anyagtalan", éteri élményt, amit a zene ad!
A magam részéről nehezen tudok hozzáfogni...

klaribodo írta...

Rózsa, az a baj, hogy nagyon is éterietlen élményeim vannak. Már, ami megírható egyáltalán.

klaribodo írta...

Különben, kezdjél csak hozzá, magától kibontakozik, meglátod.

mick írta...

Unokaöcsém kb. úgy gitározott, mint a Shadows együttes tagjai, de jól megtanult zongorázni és klarinétozni is. Egyszer - akkor még tini volt - hozzám fordult és azt mondta: A zene egy világ, amely boldoggá teszi, mert a segítségével mindent ki tud fejezni. Azt hiszem, igaza volt.

klaribodo írta...

Jó annak, aki ennyire tehetséges.

aliz írta...

...ne állj ellen! :)
amúgy én se tudok (még ) megszólalni, annyira magasztos a téma, és valóban a szó nem ér fel hozzá, csak a zene érne...! :)

klaribodo írta...

Aliz, sok téma van, amiben illetéktelennek érzem magam, ez is olyasmi. De te, mint kiváló hegedűs, tudhatsz valamit, amit más nem...

aliz írta...

ó, ha elhegedülhetném! :) (vagy ha "zongorázhatnám a különbséget" (Karinthy) ami bármi szó és a zene közt van! :)