2014. március 17., hétfő

A Ház




Ezen a képen nem sok látszik a házból, de nem baj. Majd elmondom, milyen. Ha a lépcsőn fölmegyünk, a személyzeti ebédlő-konyha elé jutunk.  Fehér kerti garnitúra karosszékei veszik körül a hatszemélyes asztalt. Tovább a közös étkező nagy terme előtt megyünk el, régen refektóriumnak mondták az ilyet. A teraszra kisebb vagy népesebb társaságok ülhetnek ki a kávéjukkal, sörükkel, az automata jól működik. Igaz, az alagsorban óriási hűtőszekrénybe is berakhatjuk, amit a helyi közértben vásároltunk. A szobakulcsért a recepcióhoz megyünk. Vele szemben mindig nyitva van a tűző napfény után kellemes félhomályt és hűvösséget kínáló kápolna. Áhítat, hála, kérelmek, bánatok és remények belső beszédét őrzi.
A lift egyszerű szobába visz föl. Vár a kényelmes ágy tiszta ágyneművel, a mindig ragyogó fürdőszoba (soha ki nem fogyó meleg vízzel), pici ablakát valamilyen futónövény árnyékolja. Csend van mindenütt. Hangos szó, vita, veszekedés, számonkérés a ház falain kívül maradnak. Furcsa és meglepő, hogy itt mindenki kedves, jóindulatú, jóhiszemű és segítőkész. Nemcsak az apácák, nemcsak a személyzet, hanem a néhány napra összeverődött ismeretlenek is valamilyen közös tudás vagy bizalom jegyében fordulnak egymáshoz. Ha nem tudod, merre van a bolt, elkísérnek „mi is arra megyünk” jelszóval. Az éjszakai portás ismeri a dányi nagybátyádat, a szerzetesnővérek a kertet kapálják, a recepción magyar nyelvű könyvet adnak kölcsön, ha netán olvasni támadna kedved. A repülőhöz kivisznek autóval, pedig azt gondolod, hogy innen soha nem kellene elmenni. 
Ez a ház Rómában van a Via di Casaletton. Zarándokok számára épült, de rendes szállodaként működik. Honlapján közlemény olvasható a történetéről, építtetőjéről, működési rendjéről, fotógaléria mutatja be a római Szent István Házat.
A mi szobánkból erre a tetőre láttunk. Magtár lehet, egy mezőgazdasági vállalkozás címtáblája előtt van a buszmegálló. 

 

9 megjegyzés:

Vackor írta...

Jó volt olvasni az írásodat, Klári, én is ilyen emlékeket őerzök erről a házról. Az elején még találgattam, miről is írhatsz, de aztán biztossá vált a hely.

klaribodo írta...

Hehe! Kriszta, direkt úgy építettem föl, hogy lehessen másfelé ágaztatni. De nem kellett ugye. A legjobb házak egyike! Nekem is sokat adott ez a hely.

Névtelen írta...

Nem hiszek a véletlenekben.
Valamiért kellett Nektek EZ a Ház. Megkaptátok és jó, hogy jártatok ott.
stali

mick írta...

Nekem a tamagnói szállás adatott. Az is gyönyörű. A római nyár kevésbé. Nyáron Stockholm jobb úticél.

klaribodo írta...

Igen, a másik magyar fészek Rómában. A nővérek olyan kedvesek mindenütt!

Rozsa T. (alias flora) írta...

Nagyon jol éreztetted a hangulatot! Megnézem a honlapjukat is.

klaribodo írta...

Rózsa, nem muszáj vallásosnak lenni, anélkül is fogadnak,szeretettel és szelíd együttérzéssel.

Rozsa T. (alias flora) írta...

Már többször megfordult a fejemben, mióta egyedül élek, hogy pár hétre elvonulok egy kolostorba (itt is vannak olyanok, akik fogadnak profánokat is), hogy semmi ne vonja el a figyelmemet a munkától... Itt, Fr.o-ban egyelőre nem találtam olyat, amelyik nem kötelezne a szertartások követésére - ami persze némileg érthető is!...

mick írta...

Az említett római két hely semmiféle kötöttséget nem jelent. Maximum kínál, lehetővé tesz.