2014. január 17., péntek

A változás fölfedezése




- Te olyan excentrikus vagy – mondta egy évfolyamtársam, és hozzátette: - ideje megváltoznod. Majd beléptünk az Ady téri kapun, és soha többé nem beszéltem vele. Éreztem, hogy sértésnek szánta. De biztos volt bennem valami, amivel sikerült kivívnom az ellenszenvét. Persze, nyugtalanított a dolog, végül a tanulmányi csoportunk vezetőjéhez fordultam nagy szorongva, hogy ő is így lát-e engem.  K. Rózsa egy darabig méregetett, aztán odavetette: -Állj be a sorba! Ehhez ismerni kell az akkori idők követelményeit. Nem volt helye az egyéni megfogalmazásoknak, a „lelkizésnek”, a különbözni akarásnak, példakép volt a „közösségi ember”, meg Timur és csapata. Így kellett sorban állni, nemcsak fegyelem, hanem gondolkodásmód tekintetében is. Hát, beálltam a sorba.
A következő évünk gyakorlóév volt, nagy szerencsével egyik külterületi iskolába fölvettek helyettesítő tanárnak. Ugyanide kaptam meg a kinevezésemet is, hála az igazgatónak, aki megbízott bennem.
A bizalom. Ez volt az első pozitív élményem a felnőtt-életben. A tantestület megértő szeretete, máig élő baráti viszonyulása teljesen új minőséggel ismertetett meg. Addig ilyennel a családban sem találkoztam. Fantasztikus felszabadulást jelentett a „felnőttség” kezdetén. Egy idő után mégis kevésnek bizonyult.


 Itt állok ezen az osztályképen félidős terhesen. Még boldogan a várható változástól, és nyomasztó gondnak érezve, hogy mostantól örökké ugyanazt kell tanítanom. Ha a csengő szól, kimehetek az udvarra elszívni egy cigarettát, a tanítványaim alig tudnak olvasni, nemhogy a cirill betűket felismerni, kevés kivétellel szegény, fejletlen, igénytelen gyerekek voltak. Valamit mégis tanultam tőlük. A munka elismerését. Gyakorlati órán szárnyakat kaptak, melóztak mind, ástak, kapáltak, figyelni tudtak mindenre, ami nem főnévragozás volt. Egy született pedagógus biztosan kezdett volna valamit ezzel a helyzettel, a procc pesti iskolával is elbánt volna, de én nem. Nem is akartam.
A stressz és a szorongás napjaiban a minőségi változás úgy jött elém, mintha valaki kitalálta volna, mire van szükségem. (Már elbeszéltem, hogyan találtam rá a szerkesztői munkára, amely hamarosan hivatássá lett.)  Sok évig dolgoztam megnyugtató biztonságban,  már nem gondoltam, hogy valaha újat fogok megismerni.
 Idő előtt nyugdíjaztak, megszűnt a könyvszerkesztőség. A nyugdíjas létre egyáltalán nem voltam fölkészülve, tanácstalanul búsongtam, hogy most mihez kezdjek. Eljártam külsőzni lapokhoz, unalmas, fénytelen, rendszerváltás körüli összevisszaság volt mindenütt. Igénytelen lektür lektür hátán. Változásnak kellett jönnie. Egy régi kollégám megkeresett egy féldrágakő kollekcióval, hogy lenne-e kedvem, időm eladni. Megpróbáltam, és sikerült. Két évig kereskedő voltam, és később is ügynököltem más árukkal, kimondottan sikeresen. Ez is minőségi változás volt. Kiderült, hogy valamelyik (erdélyi görög) kereskedő ősöm szakmai affinitása, emberek közötti tapasztalatai, tárgyalókészsége, gyors helyzetfelismerő képessége szorulhatott belém,  még a lateinerségére annyira büszke anyukám is elismerte, milyen leleményes vagyok. De ez is elmúlt, már réges rég.
Amikor megvettük a kertet, új életvitelre tértünk át. Szunnyadó képességek, rejtett ismeretek ekkor is előjöttek. Nélkülük nem lenne kerek a világom. 
Életem végén új minőség fölfedezését hozta a számítógép. Összességében az e-kultúra. Többet és mélyebben kellene tudni, a gyakorlatban elsajátítani, csakhogy nem megy. Úgy gondolom, eddig majdnem jól viszonyultam minden változáshoz, talán többet is ki lehetett volna hozni a lehetőségekből. Mostanra sajnos, lassúvá lettem. Mínuszba fordul a minőség.       

10 megjegyzés:

mick írta...

Neked írom, de Alíznak is (meg magamnak). Olyan az életünk, mint ahogyan a Weöres-vers láttatja: Az ismeretlenből jön. Zajt kelt létével, majd visszahalkul. Érdemes hatni magunkra minden szavát.
Éj-mélyből fölzengő
- csing-ling-ling - száncsengő.
Száncsengő -csing-ling-ling -
tél öblén halkan ring.

Feldobban két nagy ló
- kop-kop-kop - nyolc patkó.
Nyolc patkó - kop-kop-kop -
csönd-zsákból hangot lop.

Szétmálló hangerdő
- csing-ling-ling - száncsengő.
Száncsengő -csing-ling-ling -
tél öblén távol ring.

klaribodo írta...

Igyekeztem teljesíteni a feladatot: felmutatni a változásokat, amelyek rejtett vagy új tulajdonságokat hoztak elő.
Szép a "tél öble", akár közelről is. :)
*
A jeles memoár-írók: Gróf Bethlen Miklós, Kemény János, Avvakum protopópa, Gandhi, vagy akár Ratzinger bíboros magas fokon művelték az önmegfigyelés művészetét. A részekre bontás nagyon érdekes.

mick írta...

Igen. Elkaptad a kanyarokat.
...
A tél öblét kerestem, de a tavaszt kitüremkedésével találkoztam helyette.

klaribodo írta...

Rossz címet adtam, előbb kellett volna gondolkodni. :(

aliz írta...

"Köd előttem

Köd utánam"...

klaribodo írta...

Aliz, milyen jól ráéreztél, hogy én bizony nem kívánok "nyomot hagyni" magam után. Sőt.

aliz írta...

nem (csak)rád, magamra (is)gondoltam:), de te inspirálhattad...
engem azért ez riaszt (ez a kép is)... s (nálam)nem (is) "akarás" kérdéseként :( Én igeni szeretnék nyomo(ka(t hagyni!

klaribodo írta...

Aliz, ez a kép csak rólam szól. A hibáimmal kellene eltűnni végleg.
A jó emberekre, amilyen te is vagy, emlékezzenek sokan.

Rozsa T. (alias flora) írta...

Klári, különösen érdekes, hogy a változas gyakran megtörtént az életedben, amikor megértél rá... Mintha csak te hívtad volna elő. De mindig bizonyos áron...

klaribodo írta...

Rózsa, gyanítom, hogy mindennek ára van.