2013. április 1., hétfő

Utólag 89-hez




 Ha úgy vesszük, ami nincs leírva itt a megközelítően harminc év emlékezetében, az mind kimaradt. Emlékezetes epizódok, vicces vagy szomorú pillanatok, találkozások és búcsúzások, a történésük pillanatában fontos, később elenyésző esetek kimaradtak. Vagy mert eszembe se jutottak, vagy nem is akartam elmondani. Valamit mégis megosztanék  utólag.
http://evekesemlekek.blogspot.hu/2012/04/dios-pite-es-paprikas-pogacsa-kozt.html
A miért és a hogyan volt a legnagyobb kérdés. Azaz, ugyan miért ne cigarettázzam, ha egyszer jólesik, nélküle nem lenne jó a kávé, és a hivatali írnivalókba bele se tudnék kezdeni, ha előbb nem gyújtanék rá.
Na jó, gondoltam, vegyük úgy, hogy mindez nem fontos. Úgyis egyre drágább a cigi, tegyük föl, hogy hajlandó lennék leszokni. Hogyan? Csak úgy?
Hiába agitáltak a cigaretta ellen, engem nem érdekelt. Viszont a két éves unokámat gyakran vittem sétálni, persze sportkocsiban, gyalog a lakásunktól a Meggyfa utcáig nem hosszú az út, de kétszer is rá kellett gyújtanom út közben, mert láncdohányos voltam harminckét évig. Más nem is kellett ahhoz, hogy kilépjek a lakásból: lakáskulcs, zsebkendő, cigaretta, öngyújtó. Esetleg pénztárca. A gyerekkel együtt nagy teher volt, ugye az ő motyója a pelenkától a cumis üvegen át a fehér sapkáig, plüssjátékokig és más babaellátó izékig  már megviselte a memóriámat. Gondolkodtam, mi a fölösleges ebben a rumliban? Egyszerű. A cigaretta és a függés, hogy biztos velem legyen, mert mi lesz cigi nélkül. Tehát meg kell szabadulnom tőle, különben is egy öreg ráncos sovány vénasszony cigivel a szájában, kicsi babát tologatva ugyan miféle látvány?
A motiváció meglenne, de a módszer a harmadik próbálkozásra jött be. Először  elmentem egy maszek stúdióba, már a lépcsőházban hosszú sor állt. Akupunktúrára vártak, a cég néhány szúrás után végleges leszokást ígért. Na, erre nincs időm, gondoltam, és ki se vártam a soromat. Újabb módszert bevetve megpróbáltam csökkenteni a mennyiséget, mondjuk óránként egyet szívni, persze, már délután egyikről a másikra gyújtottam.
Kerestem tovább az üdvözítő módszert. A munkahelyi könyvterjesztőnél rátaláltam egy amerikai leszoktató könyvre, pontos utasításokat adott, lépésről lépésre. Azt ígérte, ha betartom, amit javasol, egyetlen éjszaka alatt el fogom hagyni a cigarettát, másnap reggel eszembe se fog jutni, hogy rágyújtsak. Sőt. Eszement boldogságot fogok érezni, hogy íme, megszabadultam a függéstől, és a jó hangulat egész napon át, sőt jóval tovább velem marad. Tényleg ez történt. Hipnózis olvasás által, vagy mi, de azóta nem cigizek. Huszonnégy évvel, és negyven kilóval ezelőtt történt.

17 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Hihetetlen! De neked elhiszem!
Az én "módszeremnek" Gilbert volt a neve...

mick írta...

Az enyém meg egy fél évig elmúlni nem akaró torokgyulladás. Akkor azt gondoltam, itta vég, a rák, a nemtudommi.
Ijedtemben abbahagytam szélsebesen.
Nem használt addig semmi, se a ritkítása, se a tabletta. Pedig harmincasával füstöltem jó negyed századon át.

Ági írta...

Klári, milyen jó ötletet adtál! Én már el is felejtettem, hogy ezt is kihagytam a saját emlékezéseimből. :)

klaribodo írta...

Flora, nekem senkise tud parancsolni, (de ha betegre vigyáznék, akkor sem, legföljebb kilépek pár percre valahová...)

Mick, és te is jócskán gyarapodtál utána?

Ági, nem hiába találtad ki a kiegészítő bejegyzést. :)

Rozsa T. (alias flora) írta...

Nem "parancsra" ment, hanem egyszerűen azért, mert ő nem dohányzott... Igaz, olyan rengeteget nem szívtam addig sem (napi 10-15 max., főleg a tanáriban...)

stali írta...

Tényleg, ajánlgattad nekem is a könyvet, de csak évek múlva (és)a jelentősen romló szívbillentyűm tudott rávenni, hogy letegyem.

mick írta...

Gyarapodtam. Mintegy 20-25 kilót. Azóta is cipelem magamon több-kevesebb eltéréssel. Ha kórházba keveredek, általában kevesebb leszek, s onnan szabadult sas testem újra visszaáll a dagadtabb testtömegre. Pedig fiam értésemre adta a sikeres fogyás titkát: „Ehetsz mindent, csak ne nyeld le!”

Névtelen írta...

Micsoda téma:) Cigi? Leszoktam. Már rég, szerencsésen és könnyen-többször is:))))Azért már vagy 15éve teljesen. (évente 1-2 szál előfordult ugyan még, de már ez is "elmúlt" vagy 5 év óta. Ja és bármikor rágyújtanék, főleg kávéhoz - de nem teszem:)
Az is érdekes lenne, ki mivel kezdte: én fecskével, majd szimfónia, szofi, 100éves, nem is tudom, mik voltak még sorban a napi két doboz Marlboro előtt.
Mindenkinek gratulálok a leszokáshoz!
És hát szép gömbölyű így a világ, s benne mi magunk is:)))
rhumel

klaribodo írta...

Flora, Gilbert mellett ez "belső parancs" lehetett. :)

Mick, a Margit kórházban egy hét alatt hat kilót birok fogyni, pedig mindent megeszem, amit adnak. Finom, könnyű, nekem nagyon ízlett.

Rhumel, utoljára én is Marlborót szívtam, az első volt az '5 éves terv', még előbb a Nikotex Munkás 56-ban.

Stali, neked azért nem ártott volna hamarabb letenni a cigit.

stali írta...

klaribodo, megírjam a leszokásom okát és módját? (Sose fogok leszokni, ám nem gyújtok rá, közel húsz éve.)

aliz írta...

én rá se szoktam -pedig a mi generációnk (mint látszik is) nagy cigis volt, engem is folyton kinálgattak társaságban, szinte a különcség egy megnyilvánuláának számitotta nem szivni, mikor mindenki azt tette... (de hát nekem nem "izlett"...:)

klaribodo írta...

Stali, nem baj, ha nem szoktál le, elegendő, hogy nem gyújtasz rá. :)


Aliz, most, hogy mondod, tényleg, akikkel egy társaságba jártunk, kevés kivétellel mind dohányoztak.

rhumel írta...

Nohát, mindenki kint van a zöldben?!...
"Ami kimaradt" - bizony, a tavasz maradt ki idén:)))
Úgy látszik, pihenőpályán van a téma, amíg feltöltődünk a napsütéssel, színekkel, virágillattal...
rhumel

mick írta...

...és friss vitaminokban bővelkedő primőrökkel...
Addig pang bennünk az élet.

klaribodo írta...

Visszajött a szeles, hűvös tavasz ma reggelre. Még a macskának is rossz a kedve.

stali írta...

De hiszen volt tavasz! Igaz, egyetlen napon és csak délelőtt tíztől délután ötig tartott, de VOLT.

mick írta...

:) Ezek szerint a tavasz ritka mint a fehér holló. Meg kell becsülni. Alkalmazok is rá egy mondást, legyen közmondássá:
A tavasz olyan, mint a baka szabadsága: utólag megmondom, hogy volt-e.