2012. november 13., kedd

Ezerkilencszázkilencvenháromban




 Még mindig nem szedtem össze magam lelkileg a kényszernyugdíjazás után. Igyekeztem, persze, az újonnan létrehozott - mint utólag kiderült, rövid életű - lapoknál ajánlkoztam, külsőztem, hol több, hol kevesebb sikerrel. Az unokákhoz nem hívtak túl gyakran, amíg a gyes vagy gyed vagy miacsuda kitartott, magamba roskadtam, a jobb és rosszabb periódusok, hetek, napok váltogatták egymást.
Újév után (vagy 92 végén?) megkeresett egy ismerős fiatalasszony, hogy lapot alapít, lennék-e nála olvasószerkesztő. Nagyon örültem. Nem tudom elmondani, mennyire. Azt hiszem, terápiának szánta. Kivéve engem, a szerkiben mindenki értett a csillagászathoz, viszont az új nyomdai eljárásokról halvány fogalmam sem volt. A cikkeket vagy lemezen, vagy régimódi gépiraton hozták be a szerzők, innentől már nem lehetett engem se eladni. A kézzel javított kéziratoldalakat számítógépbe írta egy kislány, az illusztrációk helyét bejelöltem, a tördelést megint valaki más csinálta, aztán elvitték levilágítani a kész oldalakat, közben hirdetéseket és előfizetőket szerveztem, leszámoltam a terjedelmet N-re (ez a honorárium kiszámításához kellett), nem is emlékszem pontosan, mennyi mindennel telt el a munkanap.
A gépelő-titkárnő kislány naponta telefonált Amerikába. Helyesebben, őt hívta föl a szerelme, muszájból vállalt ott munkát a szülei kívánságára. Már kora reggel hallottuk:
- Én is.
- Igen, veled…
- Jaj…
- Mikor? Biztos?
- Én is ott… téged…
Mindannyian mosolyogtunk. Ekkora szerelem régen környékezte bármelyikünket. Mi főztük a kávét, hadd beszélgessen a kislány kedvére. (Zavar, hogy nem jut eszembe a neve.)
 Nyáron, az összevont szám címoldalán éktelen nagy betűhibát hagytam. Bezúzni túl nagy költség lett volna, hát így terjesztettük. Postáztuk a néhány száz előfizetőnek, az újságosok, akikkel kapcsolatot tarottam, vigasztaltak, hogy nem is veszik észre az emberek, de én annyira szégyelltem magam, hogy megváltam a szerkesztőségtől. Pedig nem haragudtak,  még hívtak is vissza. De aztán megszűnt az újság, ráfizetéses volt első perctől kezdve.
 A következő két évben nem értem rá keseregni, hogy mi történt, arról majd beszámolok, ha rákerül a sor.

8 megjegyzés:

mick írta...

Látom a szerkesztőségeteket. Érdekes mindben a munka, annak, „aki ilyet szeeret”, s milyen az élet, a lapszerkesztőségek sorra szűnnek meg anyagi ellehetetlenülés miatt. Persze van vagy ötezerféle lap, és szórt az olvasók érdeklődése.
Azért nosztalgiáztam magam is soraidat olvasva.

klaribodo írta...

Köszönöm. Csak rövid ideig tartott.

aliz írta...

nekem is volt hasonló storym, csak pár évvel később (z én életemben kb ugyanakkor viszont)

aliz írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
klaribodo írta...

Aliz, egy borzalmas időszak volt. Cégek szűntek meg, kényszervállalkozók lettek, akik dolgozni próbáltak, sok pénzt invesztáltak a boldogulás reményében alapított kisvállalkozásokba, könyvek helyett silány olvasnivalók jelentek meg, utcai árusok forgalmazták, nagy könyvkereskedők mentek tönkre, vagy emlékezz rá, ekkor szűnt meg a Szépirodalmi Könyvkiadó. Nem is sorolom tovább.Túléltük.

mick írta...

Mintha mindmáig tartana a folyamat.
Persze az internet, a tévé és még néhány intézmény elég nagy szeleteket vágott le a képzeletbeli tortából.

klaribodo írta...

Mick, lehet, de sok előnyös változás is tapasztalható.

mick írta...

Igen. Ezek a technikák is hozzájárulnak az újabb lehetőségekhez.