2010. október 25., hétfő

Mennyi minden történt!

1968. Például ez év januárjában költöztünk Pestre, távfűtéses lakásba. Nagy élmény volt a hideg konyhájú, cserépkályhás vidéki ház után, ahol a fürdőszobát hétvégén vaskályhával fűtöttük be. Pesten meleg víz folyt a csapból, és erkélyre léptünk ki a nagyobbik szobából, ami akkori érzésem szerint olyan elegáns, "pesties" volt. Most laktunk először bérházban. Zavart a szomszédok kíváncsiskodása, az ismeretlen zajok, szagok – esténként főztek! – szóval furcsa volt, de jó is. Ha nem költözünk föl vidékről, soha nem talált volna rám a világ legérdekesebb munkája. Nyári szünetben egy szerkesztőségben korrektúrát olvastam. Jól, gyorsan. (Aztán megragadtam a könyvszakmában.)


Mit mondjak még erről az évről? Segítséget várva belenéztem a Politikatörténeti Intézet Múltunk c. folyóirata 2008-as évfolyamába, vajon mit tart említésre méltónak. A második szám Budapesti kronológiát közöl heti bontásban, nagyon érdekes olvasmány (http://www.1968ev.hu/kronologia.php). Néhány eseményt ide hozok a 68-as naplóból. Vigyázat, rövid válogatásom esetleges és igazságtalan.
Mégis: hír értékű például, hogy áprilisban piacra dobták a Filtol nevű cigarettát. (Ezt szívtam öt-hat évig.)
Aztán: május 6-án megérkezett a fővárosba az első cseresznyeszállítmány. (Milyen jó év volt! Az idén ki látott cseresznyét? Nálunk a fán se volt egy szem se.) Nyáron a Gelka szorgalmasan javította a tévéket, hogy a dolgozó nép zavartalanul nézhesse a mexikói olimpiát. Nem sokan jutottak ki, az biztos. Egyik kolléganő férje viszont kinn volt, hozott (csempészett) egy rakás Playboyt. Szégyellősen nézegettük, az íróasztal alatt adogattuk egymásnak.
Augusztus 18-án véget ért az 1968-as Táncdalfesztivál. Első díjat nyert a Kislány a zongoránál (énekelte Koós János), a Mama (Mary Zsuzsi) és az Amikor én még kissrác voltam (Illés együttes) című szám. Második díjat nyert: Színes ceruzák (Koncz Zsuzsa), Fehér sziklák (Zorán), Sose fájjon a fejed (Harangozó Teri). Az MRTV elnöki nagydíját és az Arany Mikrofon-díjat ugyancsak az Illés együttes nyerte. Előadói díjat kapott: Koncz Zsuzsa, Harangozó Teri, Mary Zsuzsa, Koós János, Syrius és Omega együttes.
Októberben Kádár János Óbudára, a Budapesti Harisnyagyárba látogatott Németh Károly és Grósz Károly társaságában. A gyárban tartott beszédében következőképpen nyilatkozott a „csehszlovákiai eseményekről”: „a csehszlovákiai helyzet megítélésében a Magyar Szocialista Munkáspártot kezdettől fogva és mindvégig a marxizmus-leninizmus, a proletár internacionalizmus és a barátság érzése vezette”, a „rendszert támadókkal szemben” azonban „nincs helye elnézésnek”. (Amíg olvastam a hírt, megkérdeztem magamtól: miért éppen a harisnyagyárban magyarázta Kádár János a Prágai Tavaszhoz való viszonyunkat?)
Ősszel lágyabb szellők fújdogáltak: október végén beat-misét tartottak a Mátyás templomban, Sztevanovity Zorán vezette. (Gondoltam, nem mindegy az sem, mikorra engedélyezik 68-ban a beat-mise bemutatóját. Hm?.)
Novemberben felavatták a lágymányosi telefonközpontot. Ott laktunk egy sarokra tőle, mégis két évet vártunk, mire bevezették a lakásunkba a telefont.
A jellemző viszonyok decemberben:
Ezüstvasárnap a következők voltak a legkelendőbb áruk a Corvin Áruházban: zsebrádió, orkánkabát, Helenka-nadrág, női fehérnemű. Az Úttörő Áruházban a mechanikai játékok és a bakfis ruhák iránt volt a legnagyobb a kereslet, míg a csizmák és a gyermekkesztyűk hiánycikknek számítottak.

Ki emlékszik a Helenka-nadrágra? (Én nem.)


21 megjegyzés:

N Zsuzsa írta...

De jó, hogy mindezt eszembe juttattad!

Ági írta...

Hű, de szép az a lány ott a szerkesztőségben! ;)))

Ági írta...

Magára a Helenka-nadrág névre emlékszem, de hogy mi volt, már nem tudom, talán valami bundabugyipótló "csinosabb" száras nadrág? mintha ilyesmi rémlene. :)

bluemoon írta...

Filtol... borzalmas volt, mentholos. Persze én ezt már csak a nyolcvanas években tudtam meg, mert piacra dobásakor még értelemszerűen nem dohányoztam.
De volt a nyolcvanas években egy úszóházi ismerős, aki Filtolt szívott, és amikor megkérdeztük tőle, hogy mit szeret rajta, akkor az volt a válasz, hogy azt szereti benne, hogy ebből soha senki nem akar venni, amikor körbekínálja...

s@só írta...

Jó bejegyzés, érdekes Híradó jellegű :) /emlékeztek a MOZI filmhíradókra még, de nagyon is jók voltak/. A hölgy csinos, divatos szép!!!
FILTOL: nagyapám is szívta jó pár évig, ugyanazt mondta, mint Bluemoon úszóházija!
A harisnyagyári Kádár et. -ről meg lett egy elméletem. Azért ott mondta, mert arra gondolt az akkori pártunkéskormányunk, hogy majd a dolgozók a zoknikba csomagolva, belegyártva adják a nép tudtára ezt a velős mondást :))) Zoknit/harisnyát akkoriban és általában viselt dolgos népünk mindenik tagja....

rhumel írta...

Helenka nadrágról fogalmam sincs.
Viszont Apa Filtolt szívott, talán egész végig...
Bakfis ruha. Ezt értik vajon a mai bakfisok? Én jót nevettem, annyi szó elmerült a feledésben :)
A kislány a zongoránál-lal viszont eszembe juttattál olyan emléket, amiből bejegyzés lesz.

klaribodo írta...

Örülök, ha az összefoglalóm új bejegyzésre csábít benneteket.
A régi divat a Filtollal együtt a múlté. (Egyebekről nem is beszélve. :)))

Ági írta...

Haha, a mai bakfisok nem is tudják, hogy ők bakfisok (mert ma már legfeljebb tinik). :)

Csak most jutott eszembe, hogy akkoriban én is Filtollal kezdtem a rendszeres bagózást (korábban köpködős Tervet már próbáltam, de csak alkalomszerűen), a Filtol attól volt pocsék, amitől "különleges" volt: a mentolos borzadmánytól. :( Talán ez volt a legelső filteres cigi, vagy volt már előtte másik is? nem emlékszem, hogy lett volna.

KapitányG írta...

Volt, a Fecske

mick írta...

Ha Zoránt írtak, tévedtek. A beat-misét Szilas Imre barátunk írta 16 éves korában. Ma Pasadenában él, orgonista. Zorán legfeljebb mint hallgatóság volt jelen. Én is énekeltem, tudnám, ha ott lett volna. A kórust Tardy László vezényelte, a misét is ő tanította be a zömmel tinikből álló kórusnak.
A helenka nem valamiféle stretch pantalló neve volt?

Ági írta...

Tényleg, Fecske! :)

rhumel írta...

Fecske előbb volt,-(én ezzel kezdtem, nem 68-ban!:)-de látom, Gabi már beírta.

klaribodo írta...

Mick, én nem voltam ott, erről a tévedésről a Múltunk tehet. Viszont Tardy Lajost nincs egy hónapja, hogy dirigensként láttam az esztergomi bazilikában, Liszt Koronázási miséjét vezényelte elképesztő energiával és érzékenységgel. Jó lehetett neked, hogy ilyen fantasztikus emberek közelében voltál.*** A Fecske eleinte filter nélküli, később filteres volt. (Én még 5 éves terv, ill. Terv cigarettával kezdtem elzülleni - jó tanáraim szerint. :)

KapitányG írta...

Én is Tervvel kezdtem :)
Ezt találtam:
http://retronom.hu/node/2109?size=thumbnail

klaribodo írta...

Elnézést, nem Tardy Lajos, a történész, hanem Tardy László vezényelt Esztergomban.

klaribodo írta...

Gabi, nagyszerű a retronom oldal, nemcsak a cigarettaidézés miatt. :)

bluemoon írta...

Héj Mick, neked aztán lenne miről írnod! :)

Borka írta...

Nahát, a Filtol, tényleg, én is azt szívtam, előtte Fecskét, de a mentolos ízt jobban kedveltem. Gyakran csak filctollnak becéztem, aztán egyszer a trafikban (van ki e nevet nem ismeri?) úgy is kértem, a trafikos meg csak nézett. :)

mick írta...

Kedves Bluemoon. Mire gondolsz?
eddig többszáz cikket írtam jezsuita lapokba, és több mint 1800 posztot.
Üdv Mick

Kanga írta...

A Helenka pantalló volt az álmom.. Miután az előző években orkán kabátom sem volt, Anyuéknak nem volt pénzük, hogy maguknak vegyenek, nemhogy nekünk gyerekeknek (bár az olcsóbb volt talán..). A H.pantalló elasztikus anyagból volt és a talpnál levő pánttól volt feszes (régebben a sinadrágok is ilyen fazonuak voltak) és néha csak lasztex nadrágnak hivták. Fekete, méregzöld és bordó szinűekre emlékszem. Én bármelyikkel kiegyeztem volna, de nem lett. Azt hiszem ez is Bécsből származó termék volt, hiába mentünk Anyuval a Kőbányai Szivárványba keresni, senki nem hallott felőle... Ha tudtam volna, hogy a Corvinban volt!!:o)

klaribodo írta...

Kanga, köszönöm a felvilágosítást! Hát persze, a lasztexnadrág. Ha így írják, mindjárt tudom, miről van szó. Jugóból hozták a szegedi piacra, nem túl drágán, és abban pompáztam a pesti utcán, ahol viszont sokan viselték. De ne búsulj, az orkánt mi sem engedhettük meg magunknak.